Lake country, Makita en andere (forced) dual action polishers

Kevin

New Member
Beste forummers,

Na de vooraankondiging van de Lake Country instelbare dual action/force/rotary polisher ben ik eens op zoek gegaan naar andere instelbare machines.

Zo heb ik een voorkeur voor Makita, omdat ik al verschillende apparaten daarvan heb (voornamelijk accu tollen en multi-frees)
Ze hebben ook een polisher die instelbaar is:
Screenshot_20181105-221229.png
Nou ben ik benieuwd wat jullie ervan vinden. En of er nog meer apparaten bekend zijn..

Ik wil eigenlijk een dap v3 of een rotary voor de grote panelen. Maar deze machine heeft ook forced rotation en ik lees dat bijvoorbeeld de flex die dit heeft ook goed corrigeert. Dus dan heb ik daar meer aan als aanvulling.
 

BlackPassat

V.I.P. Member
Ik wil eigenlijk een dap v3 of een rotary voor de grote panelen. Maar deze machine heeft ook forced rotation en ik lees dat bijvoorbeeld de flex die dit heeft ook goed corrigeert. Dus dan heb ik daar meer aan als aanvulling.

@Kevin, mijn mening zal wel op fijnzinnige wijze onderuitgeschoffeld worden, maar dat neem ik maar voor lief. Jij bent degene die op zoek is naar meningen en ervaringen en ik wil die van mij graag met jou, en deze gemeenschap delen.

Ik denk dat het bij polijsten eropaan komt dat je je richt op kwalitatief goede machines en je blik op de toekomst gericht houdt. Ik heb in de loop van de jaren mijn machines niet in één keer aan kunnen schaffen (kwestie van beschikbare centen) en verwacht dat dit bij iedereen wel in meer of minder mate het geval zal zijn.
Mocht jij daar niet naar hoeven kijken dan zou ik gewoon van iedere machine één kopen, dan kun je pakken wat je wilt en dan kom je er vanzelf achter welke machine jij in een bepaald geval lekker vindt werken.

Maar tot het zover is:
Voor mij is de beste "startmachine" een dual action, deze heeft een breed toepassingsgebied en je kunt variëren (bij veel machines) met verschillende backingplates. Je moet dan wel wisselen maar je kunt dan ook moeilijker bereikbare plekjes redelijk goed bereiken. In de regel zal een machine met een grotere excentrische uitslag sneller werken, maar je moet de keuze maken of je die snelheid nodig hebt als hobbyist. Later ga je misschien bemerken dat je behoefte hebt aan wat kleinere machines voor raamstijlen ed.
Wat ook belangrijk is, is dat je leert zien wat er onder je machine gebeurt. Als je dat goed kunt dan kun je de stap naar een roterende machine maken.
Hoewel de leercurve snel gaat, moet je toch altijd goed opletten bij het gebruik van een rotary, juist omdat de correctiekracht zo goed is. Precies om reden van die grote correctiekracht legt de rotary het af tegen een excentrische machine als het gaat om gebruiksgemak: een foutje is met een rotary zo gemaakt, terwijl de excenter redelijk "foolproof" is. Het kost best wat concentratievermogen om met een rotary te werken en daarom is het soms wat vermoeiend. Selectief inzetten is het devies.
Natuurlijk er zijn detailers die met een rotary kunnen finishen, maar waarom zou je als je toch een DA hebt? Mede hierom vind ik de rotary niet de machine waarmee je zou moet beginnen.
De vraag uit je topicstart "DAP V3 of rotary" lijkt me dan ook niet de eerste vraag die je moet beantwoorden. Probeer eerst maar eens voor jezelf duidelijk te krijgen, wat de belangrijkste toepassing gaat worden voor je eerste machine.

De forced excenter (of de triple action zoals sommigen ook zeggen) heeft geen vrijlopende excentrische beweging en is daarom krachtiger dan een gewone dual action. Het is wel iets meer een opschieter dan een DA, maar weer minder krachtig dan een rotary. In dat tussengebied gedijt de forced excenter goed maar ik blijf het een compromis vinden.
Ik maak het vergelijk met de auto: het liefst rijd je in de zomer op zomerbanden en in de winter op winterbanden. Je kunt ook all seasonbanden kopen maar dan rijd je in ieder seizoen op een compromis. Je bepaalt zelf of je dat wilt.
Je kunt in je besluit dit argument ook omdraaien en als voordeel zien. "Ik start met een forced excenter, dan heb ik the best of both worlds". De keuze is aan jou.

Nog even over de aangekondigde Lake Country machine; ik ben erg benieuwd hoe ze de technische basis van deze machine in gaan richten. Dit zal ontwerptechnisch een grote uitdaging worden. De balans en het gewicht zijn in het gebruik zwaarwegende punten.

Veel succes bij je keuze, en Oh ja je kunt alle machines natuurlijk bij onze favoriete shop zelf voelen, zien en proeven.
 
Laatst bewerkt:

Kevin

New Member
@Kevin, .. bij onze favoriete shop zelf voelen, zien en proeven.

Ik heb wel al een dual action, ook met kleinere backing plate en dat werkt goed (een vergelijkbare met de dap500) maar ik heb een grote auto en opzich best budget als ik een paar klussen doe. Ik vind de grotere machines die ik heb mogen proberen met de poetscursus fijn i de hand liggen en wil wel voor zoiets kijken..

Zelf betwijfel ik of ik een rotary nodig heb. Maar het kunnen kiezen tussen forced excentrisch en vrij excentrisch vind ik wel een aantrekkelijke optie. De geforceerde die bij ww te koop is volgens mij duurder dan de kita..
 
Laatst bewerkt:

Kevin

New Member
Mijn zoektocht (zucht) naar meer correctie en resultaat gaat verder.

Ik heb met een aantal mensen gesproken die al langer dan ik detaillen. Deze gebruiken allemaal een rotary voor het "zware werk" na het spuiten van clearcoat en een losse schuurmachine voor het egaal maken.

De schuurmachine die ik wil daarvoor kan ik beter los kopen (dan kan ik die voor de hout(beun) werkplaats op de zaak ook gebruiken) en heb ik een goedkopere optie voor de snelle correctie met een rotary.

Ik kan hologrammen er altijd uithalen met de dap500 style machine die ik al heb.

Er was iemand die vandeweek de tip gaf. "Je schuurt nu al een clearcoat, dus in het slechtste geval moet je weer een stukkie schuren en clearcoat bijspuiten, hoe kan je dan bang zijn om een rotary te gebruiken voor de volgende stap. Tis niet dat ie dan in een keer 'meer' gaat doen dan een schuurmachine... "

Dus. Forced orbital de deur uit! Kom er maar in met de rotary.

En laat ik die nou net ook in mijn werkplaatskleur (makitagroen) kunnen kopen.. En op kosten van de baas mag gaan halen als kerstpakket!
Screenshot_20181123-221737.png
Screenshot_20181123-221625.png
K hoef van de schuurmachine alleen de body met box.. Ik heb al accu's
 

Stefan

Administrator
Forumleiding
Ik begrijp dat je helemaal idolaat bent van Makita maarre, denk je echt dat je blij wordt van zo’n 3,4 kg zware beul?
Misschien toch ook eens kijken naar de Rupes LH 19, super stabiele en krachtige machine, heel erg goed in balans én slechts 2,2 kg. Kost ongetwijfeld wat meer dan een Makita maar je gaat er ook een lange tijd mee doen...
 

Dirk Post

Premium Member
Stefan,wat maakt een paar kilo meer nou uit.
Dan hoef je een dag er mee werken, s avonds ook niet naar de sportschool.
 

Kevin

New Member
Ja, het gewicht is inderdaad een zwaarwegend puntje. Ik ga binnenkort eens naar de winkel om te kijken of die ook lekker in de hand ligt.
 

BlackPassat

V.I.P. Member
Een kilo lijkt niet veel, maar als je vijf of zes uur staat te spongen, gaat het toch doorwegen.
(spongen=jeuken=polijsten)
 

Kevin

New Member
Een kilo lijkt niet veel, maar als je vijf of zes uur staat te spongen, gaat het toch doorwegen.
(spongen=jeuken=polijsten)
Hmm.. Intressant woord! Cool..

Dus. Nog meer twijfel.. Pffff.. Denk dat ik het uitstel tot in ieder geval januari.. Wie weet loop ik tegen een mooi tweedehandsje aan
 

Guido1985

Active Member
Hmm.. Intressant woord! Cool..

Dus. Nog meer twijfel.. Pffff.. Denk dat ik het uitstel tot in ieder geval januari.. Wie weet loop ik tegen een mooi tweedehandsje aan

Dat zal tegenvallen verwacht ik.
Deze machine is geloof ik dit jaar op de markt gebracht.

Groet Guido
 

Kevin

New Member
Dat zal tegenvallen verwacht ik.
Deze machine is geloof ik dit jaar op de markt gebracht.

Groet Guido
Ik bedoel daarmee dat ik toch mijn ogen open ga houden voor een Rupes of een Flex in het 2e hands circuit, eenieder welke.

Als het voor een goeie prijs is kan ik ermee leven als ik een "foute" keuze maak.

Neemt niet weg dat de schuurmachine bij de volgende schuurklus gehaald kan worden. Dus dat is wel fijn.

@iedereen:
Mocht je nog een machine te koop hebben.. dan kijk ik uit naar je berichtje :p
 

Srt4

Premium Member
Ik lees net dat Stefan de eerste Rupes lhr 15 mark 3 voor me opzij leg ,,,, dus me Rupes lhr 15 mark 2 word misschien overbodig tzt
 

Nieuwste berichten

Bovenaan