IK Foam Pro 2 Handfoamer door Blackpassat

Discussie in 'Reviews' gestart door BlackPassat, 10 jul 2019.

 1. BlackPassat

  BlackPassat V.I.P. Member

  In het ruime assortiment van Waxworld is sinds kort een nieuw merk toegevoegd: IK.
  IK is een fabrikant van drukspuiten en foamers.

  @Stefan stelde me in de gelegenheid om de IK Foam Pro 2 Handfoamer https://www.waxworld.nl/shop/merken/ik/ik-foam-pro-2-handfoamer aan een grondige gebruikerstest te onderwerpen.

  Allereerst het uiterlijk: de foamer is in zakelijk en fris wit en zwart kunststof uitgevoerd, het is een solide product dat stevig aanvoelt.
  Als je de kop los draait valt de ruime vulopening van de waterkan op, dat is praktisch bij het vullen.
  Het pompmechanisme werkt licht en is voldoende robuust uitgevoerd.
  Bij de foamer worden drie verschillende tuitjes in verschillende kleuren geleverd die de samenstelling van het foam bepalen.
  Je kunt aan de hand van de kleur kiezen of je wat wateriger schuim wenst, of juist wat dikker en droger schuim. De kleuren oranje, grijs en groen staan achtereenvolgens voor nat schuim, normaal schuim en droog schuim. Ik heb de groene gebruikt.
  De tuitjes laten zich makkelijk wisselen en klikken stevig op hun plaats in het apparaat.
  De tuitjes die je niet gebruikt kun je ook in een klikdingetje doen waarvan er twee meegeleverd worden. Dit kapje klik je onder het handvat, zo heb je altijd de verschillende tuitjes binnen handbereik.
  Er worden ook tien vilten filtertjes bijgeleverd, waarvan je er één gebruikt in de foamert. Als je gewoon kraanwater gebruikt zullen de viltjes niet snel vervuilen, vervangen zal dan ook niet heel vaak nodig zijn. Er is natuurlijk altijd nog de oplossing van uitspoelen en hergebruiken. Zorg wel dat de sprayer na gebruik met schoon water wordt doorgespoeld want dan zal het opdrogende schuim de sprayer niet verstoppen.

  Deze sprayer is voor de test gebruikt met een startvoorraad van 1 liter water. Er kan meer in maar dan heb je maar heel weinig ruimte om compressie op te bouwen. Mijn keuze is dus wat minder water erin om zo langer door te kunnen spuiten als de foamer eenmaal op druk is gebracht. Het op druk brengen gaat vrij soepel, het pompmechanisme werkt niet zo zwaar als bij mijn andere (blauw/witte) foamer die vanwege dit euvel eigenlijk al een jaar of drie ongebruikt in de kast staat.
  De gebruikte oplossing is 10 ml van de Incredible Snow Foam van Detail Pro. ik heb na het insprayen van twee carrosseriedelen de foamer weer opgepompt voor de volgende twee delen.

  combi.jpg

  Eindoordeel: de IK Foam Pro 2 Handfoamer is zeker een praktische foamer die zijn werk goed doet en zich fijn en licht laat bedienen. Schoonmaken na de klus is erg eenvoudig; uiteennemen en uitspoelen volstaat.
  Ik zie ook mogelijkheden voor gebruik binnenshuis, schoonmaken van de tegeltjes in de badkamer wordt met dit ding ook een feestje (maar éénmalig wat mij betreft)

  foam1.jpg

  foam2.jpg

  De Instagrammers onder jullie hebben de foto's misschien al voorbij zien komen via het account Waxworldnl.
  Laatst bewerkt: 10 jul 2019
 2. Pino

  Pino Premium Member

  Hoe vind je deze vergeleken met de Gloria handfoamer? (meen me te herinneren dat je die ook ooit eens gehad hebt)
 3. BlackPassat

  BlackPassat V.I.P. Member

  Doe mij deze maar. En dat om twee redenen Joost:
  1. het pompen gaat bij deze veel lichter,
  2. het verwisselen van de tuitjes voor het foam gaat beter.

  Nou vooruit een derde:
  3. schoonmaken na gebruik gaat vlotter.

  Ik had van de Gloria FM10 de eerste versie, die met de viltjes voor het foam. Door gebruik te maken van één, twee of drie viltjes bepaalde je de dikte van het foam. Later werden die foamers geleverd met kunststof tuitjes (ook in drie kleuren) maar die beperkte wel de diameter, en dus de doorstroming. Dat is het moment waarop ik de mijne in de kast heb gezet.
  Laatst bewerkt: 10 jul 2019
  blackpassatjunior vindt dit leuk.
 4. Stefan

  Stefan Administrator Medewerker

  Mooie review @BlackPassat
  Dat is dan een kwestie van één keer voordoen hè :D
  BlackPassat vindt dit leuk.
 5. Kevin

  Kevin New Member

  Ik heb eventueel nog wel een inbouwventiel voor je zodat je 'm op lucht kan aansluiten.
 6. BlackPassat

  BlackPassat V.I.P. Member

  Mooi aanbod @Kevin dank je. Ik zou hem dan liever gebruiken voor de Gloria FM10. De IK foamer pompt veel lichter, daar vind ik een luchtventiel niet echt nodig.
  blackpassatjunior vindt dit leuk.
 7. Kevin

  Kevin New Member

  Misschien even per PB afhandelen

  Voor andere geïnteresseerde, heb er nog wel een paar liggen
  BlackPassat vindt dit leuk.
 8. Tim Goris

  Tim Goris New Member

  Zeker mooi ding, bedankt voor je revieuw @BlackPassat . Mis alleen 1 ding, kan je er een normale personen auto mee doen zonder bij te vullen? Of wat is het verbruik ongeveer?
  Laatst bewerkt: 15 jul 2019
 9. BlackPassat

  BlackPassat V.I.P. Member

  Zeer terechte vraag @Tim Goris
  Ik schat in dat het met één vulling net niet gaat lukken, maar het is uiteraard een beetje afhankelijk van je persoonlijke wensen m.b.t. de dikte van het schuim.
  Daarnaast vind ik het -zoals gezegd- niet fijn om de kan helemaal vol te doen.
  Met twee vullingen van één liter zou het zeker moeten lukken om een middenklasser te doen.
  blackpassatjunior en Tim Goris vinden dit leuk.
 10. Tim Goris

  Tim Goris New Member

 11. Kevin

  Kevin New Member

  Ik deed normale autos met iets waterig schuim in 2 ladingen ook, maar sinds ik de foamgun heb ga ik niet meer pompen, haaha
 12. Crazyke

  Crazyke New Member

  Kan je dit toestel bij elke autoshampoo of motorshampoo gebruiken?

  Ik was momenteel mijn auto met de foamlance, maar ik kuis mijn motorfiets met s100 totaalreiniger of reinigingsmiddel van louis. Goed spul, reinigt zeer goed, maar als ik dit er als schuim zou kunnen opspuiten zodat het niet direct naar beneden druipt zou het perfect zijn.
  Ik heb namelijk een enduro model met veel hoekjes en kantjes.

  Moet je het dan puur gebruiken of verdunnen?
 13. Kevin

  Kevin New Member

  Er zijn op YouTube filmpjes te zien van mensen die zelfs APC en andere spullen erin doen. Niet per definitie aan te bevelen, maar het kan dus wel.

  Mijn advies is om het te proberen, maar ik heb geen idee of het lekker schuimt en of je foamer er blij mee is (qua chemie).
 14. BlackPassat

  BlackPassat V.I.P. Member

  Foam heeft altijd een verdunning nodig.
  Wanneer je het gebruikt in een foamlance dan heb je als eerste een verdunning in de foambeker, en ten tweede vindt er nog een verdunning plaats door het water wat door de hogedrukreiniger wordt bijgemengd.
  In mijn review van de Incredible Snow Foam leg ik uit hoe ik de verdunning (en dus de benodigde concentratie snowfoam) heb berekend.
  http://www.waxworldforum.nl/threads/detailpro-incredible-snow-foam-getest-door-blackpassat.1088/

  De IK Foam pro 2 handfoamer is voor de meeste chemische stoffen geschikt, dus het gebruik van bijvoorbeeld een APC zou voor de sprayer geen kwaad kunnen.

  @Crazyke Binnenkort zul je ook voor je spullen van het merk S100 ook bij onze favoriete Detailing Store terecht kunnen.
  blackpassatjunior vindt dit leuk.
 15. BlackPassat

  BlackPassat V.I.P. Member

  Ik had in eerste instantie over deze vraag heen gekeken.
  Met de DetailPro Foamking heb ik nooit gewerkt, dus ik durf je er geen uitsluitsel over te geven @Tim Goris
  Wat in ieder geval het voordeel is ten opzichte van een handpomp is dat er niet gepompt hoeft te worden, aan de andere kant ben je weer wel met de slang bezig. Of dat voor jou een voor- of een nadeel is moet je even zelf bepalen. Ik kan me voorstellen dat je de slang bij het autowassen toch al nodig hebt?

  Laten we de hulp van @Stefan even inroepen voor de beantwoording van je vraag (of ieder ander op dit forum die een vergelijk kan maken)
  @Stefan kom er maar in.
  blackpassatjunior en Tim Goris vinden dit leuk.
 16. Stefan

  Stefan Administrator Medewerker

  Dank je wel @BlackPassat :)
  Het schuim wat je krijgt met een FoamKing 3000 of andere vergelijkbare foamlance op de tuinslang is een stuk wateriger dan het de foam uit een HD variant of de IK Handfoamer.
  Op zich is dat niet eens erg maar het loopt wat sneller af. We zullen binnenkort eens een video maken met de verschillen tussen deze 3 foamers.
  Epsilon, Tim Goris, Kevin en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 17. Tim Goris

  Tim Goris New Member

  @Stefan ben heel benieuwd, wacht t rustig af maar lijkt me een goed idee
 18. Chris van S.

  Chris van S. Premium Member

  Detail wereld verandert op flink aantal vlakken. Waarbij ik aantal jaar terug flink mijn best moest doen om uberhaupt een handfoamer te pakken te krijgen; is er nu een overvloed aan keuze van handfoamers tot aan Foamking's (en soorgelijke). Top werk!! :)

  Omdat ik geen ruimte heb voor een HD heb ik inmiddels een handfoamer en een Pingi Aquablaster. Ik foam niet altijd omdat ik het niet altijd nodig vind. Maar indien maak ik er graag een (soort van) schuimparty van. Echt schuim zoals met een HD word het nooit. Maar met beetje moeite lukt het wel vrij aardig. Als ik het potje van de Aquablaster helemaal vul met Detailpro Incedible foam krijg ik een vrij aardige laag op de auto en kan ik 2x zeer uitgebreid rond de auto (Ford Focus Wagon). Al is het schuim in deze vrij waterig. Vuil loopt er desalniettemin goed genoeg af. Maar omdat het schuimwater er sneller af loop zie ik opgehoopt vuil uit mijn naden, kieren en afwateringskanalen (o.a. vanuit mijn daklijsten) er lekker uit weken/spoelen. Daarom ga ik de Aquablaster toch wat vaker gebruiken. Hiervoor heb ik deze week nog CG Pink shampoo besteld (en WW shampoo erbij gekregen). Dus ik kan aankomende tijd flink Aquablasteren....

  Handfoamers gebruik ik liever als er bijv zout en modder aan de zijkant van de auto zit. Foam uit mijn handfoamer blijft vanzelfsprekend wat beter plakken..
  BlackPassat en Stefan vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina